Laatste nieuws

Ledenvergadering 8 december

Donderdag 8 december vindt de jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) plaats. Naast de gebruikelijk ALV-zaken (klik hier voor agenda), praten we jullie graag bij over de plannen die er zijn om bedrijven tijdelijk te huisvesten in ons gebied.  We zijn te gast bij het restaurant Stork. We starten om 17:00 en eindigen met een borrel (eindtijd max. 19:00)

 

Ledenbijeenkomst 1 september (met ontwikkelaars)


Donderdag 1 september is er een nieuwe ledenbijeenkomst. Dit keer staat de ontwikkelaar centraal. Twee ontwikkelaars praten ondernemers bij over de ontwikkelingen op hun kavel, Hines (Draka-kavel) en Eigen Haard (Stork-kavel). Zij willen graag kennismaken met ondernemingen in het Hamerkwartier. We starten om 17:00 uur en eindigen met een borrel tot 19:00 uur. De locatie hoor je later.

Huisvesting

Voor veel bedrijven in het Hamerkwartier breekt een onzekere toekomst aan nu de transformatie gaat beginnen en er al diverse huuropzeggingen binnenkomen bij ondernemers. Hamerkwartier Werkt (HW) is daarom in gesprek met ontwikkelaars en de gemeente om te kijken welke mogelijkheden er zijn. In eerste instantie wordt er nu door de gemeente samen met HW een inventarisatie gemaakt van welke bedrijven willen blijven, wat ze nodig hebben aan vierkante meters en welke huurtarieven acceptabel zijn. Heb je dit nog niet doorgegeven? Mail ons dan even! Daarnaast kijken we met ontwikkelaars die nog niet direct gaan ontwikkelen wat voor mogelijkheden zij hebben om bedrijven tijdelijk te huisvesten.

 

VEBAN Bedrijvendag 7 oktober

Op vrijdag 7 oktober is de tweede Open Bedrijvendag Amsterdam Noord van de VEBAN. Op deze dag openen bedrijven hun deuren om mensen uit Noord en andere ondernemers vrijblijvend te ontvangen.
Het doel van de dag is om nieuwe verbindingen te leggen. Door mee te doen kun je als bedrijf goodwill vergroten, jezelf als werkgever profileren, vacatures/opleidingsmogelijkheden of producten/diensten promoten. Daarnaast laten ondernemers samen de waarde van lokale economie en bedrijvigheid zien aan de buitenwereld, heel belangrijk met oog op de transformatie van bedrijventerreinen naar woon/werkgebieden.
Aanmelden kan tot 31 juli 2022. Klik hier om je op te geven

Rondleidingen in Het Hamerkwartier

Er komen rondleidingen in het Hamerkwartier! Speciaal voor bedrijven die er nu zitten, voor de buren uit de IJplein-Vogelbuurt en Vogeldorp, en voor de mensen die werken aan de plannen voor dit gebied.
Wandel mee en hoor wat er vroeger in dit industriële gebied gebeurde, wat er nu allemaal gebeurt en hoe het er straks uit komt te zien.
De eerste twee rondleidingen staan gepland voor dinsdag 19 juli om 10:00 en donderdag 1 september om 16:00. De rondleidingen duren ongeveer anderhalf uur en zijn gratis. Wel even aanmelden, via rondleidingen@hethamerkwartier.nl, want vol = vol. Zet er even bij waarom je graag mee wilt wandelen, dan zorgen wij ervoor dat de rondleidingen echt alleen voor mensen in en om het Hamerkwartier zijn. We laten je zo snel mogelijk weten waar het vertrekpunt is.

Ledenbijeenkomst 24 maart

Voor onze volgende bijeenkomst hebben we twee personen van de gemeente uitgenodigd:
Martijn Overmulder, projectleider van het projectteam Hamerkwartier, en Frank van de Lustgraaf, Ruimtelijk Economisch Adviseur bij Economische Zaken. Zij zullen met ons uitgebreid in gesprek te gaan over wat ondernemers allemaal te wachten staat. Denk dan bijvoorbeeld aan bereikbaarheid, maar ook aan tijdelijke  huisvesting voor bedrijven die hun huidige onderkomen moet verlaten maar wel graag in het nieuwe Hamerkwartier willen terugkomen.
Leden zijn welkom vanaf 17:00 in restaurant Stork.

Moties

Zoals je misschien al hebt gehoord heeft de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met de Investeringsnota Hamerkwartier. Daarmee kan de transformatie in het gebied nu ook echt van start gaan. De nota stond op de agenda van de raadsvergadering van 16 en 17 februari 2022. De raadsleden kregen tot 27 februari de tijd om over het plan te stemmen. Er werden 14 moties ingediend, waarvan er tien zijn aangenomen, drie zijn verworpen en één is ingetrokken. De aangenomen moties vind je hier. Drie daarvan gaan specifiek over ondernemen in het gebied:

– Het behoud van bepalende ondernemers binnen het Hamerkwartier en deze ruimhartig te faciliteren, dit middels het opstellen van een proactief plan

– Een serieuze inspanning verrichten om de ondernemers die het Havenkwartier moeten verlaten een serieus betaalbaar alternatief te bieden om hun werkzaamheden aldaar te kunnen voortzetten.

– Inzet voor het behoud van de bestaande culturele ondernemingen in het Hamerkwartier, en dus bij de ontwikkeling van het Hamerkwartier een inspanning voor (her)huisvesting van culturele ondernemingen.

Wegopbreking

Het Gedempt Hamerkanaal gaat eind maart op de schop. Het gedeelte tussen de Schaafstraat, Aambeeldstraat en de Hamerstraat is dan dicht voor gemotoriseerd verkeer. Dit duurt tot het einde van het jaar. In een brief van de gemeente die in ons gebied is verspreid, lees je hier meer over (lees de brief hier). De gevolgen voor ondernemers zullen dus snel voelbaar worden.